actua

turkuaz

(H)eerlijk tafelen met Oxfam Fair Trade-producten van 5 tot 28 oktober 2018, Turquoise doet mee, jij toch ook?

vendredi, 05 octobre 2018 13:47
(H)eerlijk tafelen met Oxfam Fair Trade-producten van 5 tot 28 oktober 2018, Turquoise doet mee, jij toch ook?
There is no translation available.

Al héél lang kan je genieten van eerlijke handelsproducten in de Oxfam-Wereldwinkels en vele andere supermarkten. Tussen vrijdag 5 oktober en zondag 28 oktober 2018 kan je in verschillende groot-Leuvense restaurants genieten van een (h)eerlijke maaltijd met Oxfam Fair Tradeproducten. Geniet, maar dan eerlijk. Ook Turquoise vindt het belangrijk om te werken met producten van eerlijke handel.

Maar wat is dat nu eerlijke handel?

Fair Trade label

Fair Trade of eerlijke handel is een type handel dat benadeelde producenten, voornamelijk uit het Zuiden, de kans geeft op duurzame ontwikkeling. Een van de belangrijkste principes is dat de producent een eerlijkere prijs krijgt voor zijn product. Bij het bepalen van de prijs wordt er rekening gehouden met productiekosten, maar ook met de sociale duurzaamheid en milieukosten.

Eerlijke handel is dé manier om het lot van miljoenen boeren te verbeteren. Velen van hen zijn nu de speelbal van onrechtvaardige handelsmechanismen, die hen verhinderen het leven te leiden waar ze recht op hebben. Handel kan pas eerlijk zijn als deze belemmeringen worden weggenomen.

Waarvoor staat Fair trade?

Fair Trade zorgt ervoor dat de producenten een stabiele minimumprijs krijgen voor hun product. Deze prijs moet de boeren in staat stellen om de kosten voor duurzame productie te dekken. De minimumprijs moet boeren beschermen wanneer de marktprijs daalt. Het fungeert als een soort vangnet dat zekerheid moet bieden aan de boeren.

Bovenop de prijs die de afnemers betalen, ontvangt de coöperatie (groep van verenigde boeren) ook nog eens een Fairtrade premie. De boeren beslissen democratisch waar ze deze premie aan besteden. In de meeste gevallen wordt dit geld gebruikt voor de bedrijfsontwikkeling (bouwen van een loods, wasstation of aankopen van een vrachtwagen) of voor gemeenschapsprojecten (vorming, bouwen van een school, …).

De boeren verenigen zich in democratische, goed bestuurde organisaties. Hierdoor krijgen ze een betere onderhandelingspositie. Daarnaast wordt er gezorgd voor goede werkomstandigheden. Kinderarbeid en discriminatie worden niet getolereerd.

Fair Trade heeft ook aandacht voor het milieu. Zo is er een lijst van verboden chemische producten en een verbod op het gebruik van GMO’s (genetisch gemanipuleerde producten). Men stimuleert de boeren om aan biolandbouw te doen en hierbij milieuvriendelijke landbouwmethoden te gebruiken.

Fair Trade kopen?

Alle producten die te koop worden aangeboden in de verschillende groot-Leuvense Oxfam-Wereldwinkels zijn van eerlijke handel. Deze zijn herkenbaar door de verschillende merken: zie logo's onder...

Concreet:

Het gaat dus door (bij Chef Turquoise) van 5-28 oktober 2018, de lijst van deelnemende restaurants kan je hier vinden: https://www.heerlijktafelen.be/boek-je-tafel-in-leuven

De gerechten die Turquoise aanbiedt tijdens de FAIR TRADE DAGEN en die grootdeels gemaakt werden met Fair Trade producten zijn de volgende:

  • Vegetarisch hoofdgerecht: Gevulde courgette met rijst en groenten/krenten uit de oven aan 15 euro
  • Dessert: Turks bladerdeeg met honing en walnoten, vanille-ijs en slagroom aan 7 euro      
  • Dessert: Gebakken banaan met chocoladesaus, bananenlikeur en roomijs aan 7 euro

maya                  fair trade        oxfam      ethiquable