actua

turkuaz

Eva - Vlaams Brabant

lundi, 01 septembre 2008 21:17
Eva - Vlaams Brabant
There is no translation available.

www.vegetarisme.be

Tekst: Koen Vandepopuliere en Karolien Joos

Turquoise

De Turkse keuken staat gekend om zijn vele smakelijke groentespecialiteiten. Ik ging kijken of dat eveneens geldt voor het nieuwe restaurant Turquoise, gelegen aan de ring in Leuven, waar men mediterrane gerechten met passie serveert.

Aan de buitenkant oogt het restaurant al mooi, maar ook vanbinnen valt het op dat er met veel liefde aan de inrichting gewerkt is.

Op het menu vinden we een grote keuze aan vegetarische gerechten terug. Linzensoep (4,25 euro), pittig gebakken champignons en knoflook in roomsaus met verse tomaten (6,75 euro),… Ik ga voluit voor Imam Bayildi, een auberginegerecht met een poëtische naam. Vertaald betekent het ‘de imam viel flauw’. Blijkbaar was de Imam die het proefde zo geïmponeerd door de overweldigende smaak van het gerecht dat hij van zijn stokje ging. Mijn tafelgenoot opteert voor de Kabak dolması (gevulde courgette met rijst, groenten en krenten uit de oven).

De sympathieke kok, die alles à la minute voor onze ogen klaarmaakt, verwent ons met een zeer verfijnd voorgerechtje. We krijgen een opgepofte Turkse broodsoort voorgeschoteld met drie sausjes. De walnotenmayonaise is om van flauw te vallen ... zo lekker.

De hoofdgerechten worden geserveerd met een keuze aan rijst, bulgur of frietjes en een verfrissend slaatje. Mijn aubergine, opgevuld met heerlijke zuiderse groenten, is perfect. Ook mijn anders nogal kieskeurige tafelgenoot eet zijn bord met smaak leeg. Wij zijn vroeg binnengekomen, en tegen de tijd dat we klaar zijn met eten zit het hele restaurant vol. Reserveren is dus aangeraden.

De nagerechten – onder andere Turks bladerdeeg met honing en walnoten, vanille-ijs en slagroom; gebakken banaan met chocoladesaus, bananenlikeur en roomijs; Turkse yoghurt met honing en walnoten - klinken om bij weg te dromen, maar ons buikje is meer dan genoeg gevuld… Hier komen we gegarandeerd nog eens terug! (KJ)

EVA leden krijgen tien procent korting op de veggie gerechten. (niet op vrijdag of zaterdag)